Forstå NVE-veilederen: Sikkerhet mot kvikkleireskred!

Avatar
Publisert den 09/09/2024 av Carsten Hauser i Fagstoff

Har du mottatt NVE Veileder: Sikkerhet mot kvikkleireskred? I denne guiden hjelper vi deg med å forstå NVE veilederen, hva områdestabilitet er og tiltakene du bør ta for deg!

 

Hva er og omfatter NVE-veilederen?

 

NVE-veileder 1/2019 (“kvikkleireveilederen”) regulerer hvordan sikkerhet mot kvikkleireskred må utredes og dokumenteres. Retningslinjene i veilederen omfatter tilnærmet alle tiltak under marin grense. Du vil da bli pålagt av kommunen å utføre en geoteknisk vurdering av områdestabilitet. Vi i Romerike Geoteknikk har mange års erfaring med denne type utredninger.

Hva er områdestabilitet?

 

Begrepet “områdestabilitet” beskriver en stabilitetstilstand der et initialt brudd/skred kan utløse et såkalt retrogressivt skred. Dette betyr at det initielle skredet kan igangsette en progressiv bruddutvikling, som vil si at skredet “utvider” seg. Et slikt skred kan være frem- eller bakoverrettet, og preger materialer som ligger opp til eller støttes av materialene i det initielle skredet.

Faren for progressiv bruddutvikling er særlig tilstede ved forekomst av sensitive masser. Med sensitive masser så snakker vi om jordmasser som mister mye av fastheten, og dermed stabiliteten sin, ved overbelastning/omrøring. Det mest kjente eksempler for slike masser i Norge er kvikkleire og sprøbruddmateriale.

Figuren under er fra NVEs kvikkleireveileder, og illustrerer prinsippet for en retrogressiv bruddutvikling som følge av et initialskred utløst av erosjon i en bekk.

Illustrasjon av prinsippet for en retrogressiv bruddutvikling som følge av et initialskred utløst av erosjon i en bekk.


Vurdering av områdestabilitet – hva må du gjøre ifølge NVE veilederen?

 

Som nevnt, stilles det krav om en geoteknisk vurdering ift. sikkerhet mot skred for de fleste tiltak når det ligger under marin grense. Kommunen vil da kreve at det foretas en vurdering av områdestabilitet, for å tilfredsstille krav gitt i TEK17 §7-3 Sikkerhet mot skred. Dette fordi det teoretisk sett kan forekomme kvikkleire i løsmassene så lenge massene befinner seg under marin grense.

Sikkerhet mot kvikkleireskred blir ofte også omtalt som tilstrekkelig områdestabilitet. En vurdering av områdestabilitet skal dermed dokumentere tilstrekkelig sikkerhet mot skred. Dette gjøres ved å utføre en vurdering iht. NVE-veileder 1/2019

Tiltak deles inn i forskjellige tiltakskategorier (fra K0 til K4), avhengig av tiltakets størrelse og risiko for at det kan utløse et områdeskred. Kravene til hva som skal undersøkes og dokumenteres i en områdestabilitetsvurdering, styres av tiltakskategorien. Dersom du er usikker på hvilken kategori ditt prosjekt går under, ta kontakt så hjelper vi deg!

Tiltakskategori K0 har de «snilleste» kravene, og omfatter små tiltak som garasjer, tilbygg/påbygg til eksisterende bebyggelse, uthus eller landbruksveier.

Tiltak som medfører tilflytting av personer eller nevneverdig personopphold, det vil si bolighus og lignende, vil falle innenfor tiltakskategori K3 eller K4. Her blir kravene til områdestabilitetsvurderingen strengere, og dokumentasjonen vil bli mer omfattende. I utgangspunktet vil det også være krav om uavhengig kontroll (NVE kaller det «kvalitetssikring») av områdestabilitetsvurderingen. 

Med andre ord kan en områdestabilitetsvurdering variere mye i både omfang, tid og pris. I de enkleste tilfellene vil det være tilstrekkelig med et geoteknisk notat, som utarbeides basert på en skrivebordstudie, evt. supplert med befaring av det aktuelle området. I andre tilfeller kan det være nødvendig med mer omfattende vurderinger, samt geotekniske grunnundersøkelser i felt og laboratorium.

 

Ta gjerne kontakt med oss gjennom skjemaet nedenfor for hjelp med ditt prosjekt!