Hva gjør en geotekniker?

Avatar
Publisert den 02/06/2023 av Carsten Hauser i Fagstoff

Lurer du på hva en geotekniker er? I denne artikkelen svarer vi på hva en geotekniker er og hva man jobber med, fra perspektivet til en geotekniker.

Hva handler det geotekniske faget om?

Geoteknikk handler om egenskapene til jord og berg i byggteknisk sammenheng, samt vurderingen av stabilitet og fare for skred. En geotekniker jobber derfor med å definere jordens egenskaper med tanke på styrke og deformasjon.

Hva gjør en geotekniker?

En geotekniker jobber med å samle inn og vurdere informasjon om grunnens lagdeling og fysiske egenskaper. Informasjonen de finner vurderes i forhold til planlagte tiltak i området, som for eksempel en ny bygning eller annen konstruksjon. Det vil si at viktige oppgaver for en geotekniker innebærer å finne ut hvordan grunnen ser ut og vil oppføre seg, og basert på dette, hvordan fundamenteringen skal utformes for at det planlagte byggverket skal stå trygt.

Hva skiller geotekniker fra andre ingeniører?

Det som gjør jobben som geotekniker spesiell er først og fremst at de jobber med jord som materiale. I motsetning til en konstruksjonsingeniør som forholder seg til materialer som betong eller stål, der egenskapene er definert og kjent, er jord er langt mindre forutsigbar. Egenskapene til jorden kan kun undersøkes med stikkprøver (grunnundersøkelser) som geoteknikeren kan tolke for å vurdere tilstand og tiltak.

Videre innebærer jobben som geotekniker som oftest ikke bare å finne løsninger på en gitt problemstilling, men å identifisere de relevante problemstillingene selv. Deretter planlegges som regel grunnundersøkelser, for å få det riktige datagrunnlaget, som geotekniske vurderinger og beregninger baseres på.

Hvilke egenskaper bør en geotekniker ha?

En geotekniker må være fleksibel, faglig nysgjerrig og god til å samhandle med andre fag. God kommunikasjon er også viktig for å kunne utveksle informasjon med de andre involverte i et prosjekt, særlig fordi det er mye fagbegrep/”stammespråk”.

I denne videoen fra NRK sin serie Mitt yrke, forklarer en geotekniker hva arbeidshverdagen kan innebære, og hvordan en kan bli geotekniker:

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Ofte stilte spørsmål:

 

Hva er en geotekniker?

En geotekniker er noen som er utdannet og jobber innenfor ingeniørfaget geoteknikk. Vedkommende er da som regel en bygningsingeniør som har en fordypning på masternivå innen geoteknikk. Geotekniker er ikke en beskyttet tittel, derfor bør man forsikre seg om hvilken erfaring/kompetanse en person som kaller seg for geotekniker innehar.

{«@context»:»https://schema.org»,»@type»:»FAQPage»,»mainEntity»:[{«@type»:»Question»,»name»:»Hva er en geotekniker?»,»acceptedAnswer»:{«@type»:»Answer»,»text»:»En geotekniker er noen som er utdannet og jobber innenfor ingeniørfaget geoteknikk. Vedkommende er da som regel en bygningsingeniør som har en fordypning på masternivå innen geoteknikk. Geotekniker er ikke en beskyttet tittel, derfor bør man forsikre seg om hvilken erfaring/kompetanse en person som kaller seg for geotekniker innehar.»}}]}

Er geotekniker og geolog det samme?

Geoteknikere og geologer forveksles ofte med hverandre, men er faktisk 2 forskjellige yrker med ulike arbeidsområder og utdanninger.

For å lese mer om forskjellene sjekk ut artikkelen: «Hva er forskjellen mellom en geotekniker og geolog?».

 

Lurer du på hvordan det er å jobbe hos oss?

Ta kontakt for en hyggelig prat!